top of page

Hranilnik

Posebna vrsta skrinjic so hranilniki za kovance. V začetku so bile moje skrinjice, take da so se trdno sestavile, razstaviti ji pa praktično ni bilo več mogoče. Moral sem razviti zadnji zatič, ki se ga lahko tudi enostavno razstavi. Naredil sem dva tipa hranilnika. Prvi je enostavna škatla in drugi v obliki pujska.

Hranilnik za kovance

Zunanje mere hranilnika so cca 9 X 10 cm in višina je cca 8 cm. Notranjost hranilnika je velika: cca 7 X 6,5 cm in višno 6,5 cm.

hk01.jpg

Praznjenje

 

Z evro kovancem za 20 centov zavrtimo zatič in odpremo pokrov.

hk03.jpg
hk04.jpg

Sestavi si ga sam

Hranilnik je sestavljen iz osmih delov: 6 stranic, spodnji pokrovček in zatič. Deli so zloženi v karton, da ga lastnik sam sestavi. V zavojčku so tudi navodila, kako ga sestaviti. Hranilnik  lahko večkrat sestavimo in razstavimo. Ko nam sestavljanje in razstavljanje ni več zanimivo, ga sestavljenega predamo svojemu namenu

hk02.jpg

Navodila za sestavljanje

Najprej razstavimo paket in pregledamo vse dele, tako da jih prepoznamo na sliki.

Sestavljati začnemo dele po abecednem redu, kot prikazuje slika. Predenj del D dokončno sestavimo, namestimo še pokrov E in stranico F.

Ko hranilnik sestavimo do dela F, ga obrnemo in s spodnje strani namestimo pokrovček G in ga zagozdimo z delom H, kot prikazuje slika. Pri nameščanju dela H si pomagamo z evro kovancem za 20 centov.

hkn.jpg

Pujsek

 

Hranilnik za kovance kot kockasta škatla je bil lepo sprejet in uporaben, vendar sem mu želel dodati še kanček umetniške in ljudske note. Tako je nastal hranilnik za kovance v obliki pujska.

Zunanje mere hranilnika so cca 8 X 14 cm in višina je cca 9 cm. Notranjost hranilnika je velika: cca 5,5 X 7 cm in višno 5 cm.

hkp05.jpg

Zunanje mere hranilnika so cca 8 X 14 cm in višina je cca 9 cm. Notranjost hranilnika je velika: cca 5,5 X 7 cm in višno 5 cm.

Zatiči se ujamejo v obliki ušes in stegenj. Rilček se proti koncu nekoliko zoži.

Z ovalnimi deli na straneh in na vrhu pridobi nekoliko bolj zaobljeno obliko.

hkp02.jpg

Navodila za sestavljanje

 

V zavoju je 18 delčkov. Za ta hranilnik je delov več, da se lahko z njimi pričara obliko prašička.

Sestavljati začnemo dele po številskem redu, kot prikazuje slika desno. Kjer ima številka še dodano črko, najprej sestavimo vse oznake z isto številko. Predenj sklop 4 potisnemo navzdol, kot kaže puščica C, namestimo še dele od 5 do 8 in sklop 9. Nato oba sklopa 4 in 9 istočasno potisnemo navzdol.

hkpn2.jpg

Ko hranilnik sestavimo do sklopa 9, ga obrnemo in s spodnje strani namestimo pokrovček 10 in ga zagozdimo z delom 11, kot prikazuje slika levo. Pri nameščanju dela 12 je potrebno rilček 4a in 4b nekoliko stisniti skupaj.

hkpn1.jpg
bottom of page