top of page

Sveta Družina

Ko je naš župnik opazil moje zanimanje za jaslice in moje dosedanje ustvarjanje na tem področju, mi je naročil izdelavo večje podobe svete družine. Svojo idejo mi je predal ob mojem srečanju z Abrahamom. Črv ustvarjalnosti je začel vrtati in mi ni dal miru. Resneje pa sem začel razmišljati proti koncu leta 2019. Poskusno (samo v sliki na računalniku) sem povečal mojo manjšo sveto družino.

sveta družina.jpg

Ko se je leta 2020 marca začela karantena, sem bil tudi jaz poslan domov na čakanje, da najhujše mine. Čeprav sem o kipih razmišljal že prej, sem vedel, da je zdaj pravi čas, da se lotim dela. 

Kot aplikativnega programerja in tehnika me je najbolj skrbel obraz, saj se s tem to takrat še nisem srečal. Kar naenkrat sem postal digitalni kipar. Digitalni, prvič zato, ker je kip narejen iz več plasti vezane plošče in drugič, ker sem to vse delal z računalnikom. Uporabljal sem dve tehniki. Narisal sem v 2D tehniki in risbo nato prenesel v 3D tehniko, da sem v grobem videl, kako izgleda.

Podoba svete družine

Izdelane so bile 3 podobe testne serije.

Testne podobe bodo ostale v moji lasti in si jih je mogoče sezonsko izposoditi.

 

Podobe redne serije so oštevilčene. Prva podoba redne serije je "doma" v župniji Reteče pri Škofji Loki.

Najprej sem se lotil Marije. Obraz sem delal štirikrat. Pa še potem, ko sem bil jaz že zadovoljen in vesel, ni bilo dobro. Glava je bila prevelika. Tako sem kompletno Marijo risal še enkrat.

Junija, ko smo že spet hodili v službo, sem Marijo dokončal.

Jaz ji rečem kar koronska mati Božja, ker sem jo delal v času prvega vala.

Razmišljal, da bi ji naredil kar obrazno masko. Mogoče bi bilo celo bolj enostavno, vendar Marija maske ne potrebuje, ker je že odrešena, kot praznujemo 15. avgusta. Njeno telo je že imuno za naše zemeljske viruse. 

Marijino življenje je bilo v tem, da do zadnjega izpolni prvi »Zgodi se«, ki ga je izrekla ob oznanjenju, medtem ko Jožef ob svojem »oznanjenju« izrekel nobene besede: preprosto

marija.png
trgo.png

Leseno podobo Svete Družine je mogoče kupiti v Katoliški prodajalni Lakner v Krškem.

Pri meni na naslovu: andrej.mrak@nimalima.si lahko naročite leseno podobo Svete Družine

za sezonsko izposojo, ali za nakup. Če ni zaloge, je Rok dobave 1 mesec.

zc_retece.png

V prihajajočem božičnem času bo lesena podoba Svete družine postavljena v:

jozef.png

-

-

storil je le, kakor mu je naročil Gospodov angel.

(Janez Pavel II)

Preden sem začel načrtovati Jožefa in Jezusa sem se posvetoval s strokovnjaki za likovno umetnost, Tokrat sem začel s proporci človeka. Spet me je najbolj skrbel Jožefov obraz, kako bom naredil, da bo moški, saj bom uporabil podobne poteze in tehnike, kot pri Mariji. Kolega je dejal, da to ratalo samo po sebi: druga frizura, brada in bo. In res je bilo tako.

Čeprav Jožef oblikovno ni bil tako zahteven, je bil tehnično zelo natančen. Na to je vplivala tudi debelina vezane plošče, nenazadnje pa tudi postavitev koščkov na ploščo.

Kipci svete družine so narejeni iz več slojev vezane plošče debelina cca 3 mm. Sloji so izrezani z računalniško vodenim laserskim žarkom. Jožef je visok cca 60 cm. Za postavitev svete družine se potrebuje cca ¼ m2 (50 cm X 50 cm) ravne in stabilne površine.

OPOZORILO
 

Da bi oblika ostala kar najbolj točna in nepopačena robovi slojev niso ročno brušeni. Robovi slojev so zato ostri in je potrebna pazljivost pri prijemanju kipcev. Ob ureznini lahko pride tudi do poškodbe (madež) samega kipca.
Priporočam prijemanje z finimi rokavicami iz blaga oziroma čisto kuhinjsko krpo. Priporočam tudi, da kipce v shrambi med sezonama zavarujete pred vlago in prahom.

in_ktkt.png
avt2t.png
in_nlt.png
in_nlt.png
bottom of page